Ayşegül Karaca (1990, Schiedam, Nederland) is actief in film, televisie én theater. Wel heeft ze een omweg moeten maken naar het uitoefenen van de professionele podiumkunsten. Zo heeft ze na het behalen van haar bachelor voor Logopedie toch lessen gevolgd op de acteursopleiding De Jaargang van Kemna Casting, waarin ze les heeft gehad in alle facetten van acteren. Na het behalen van haar certificaat besluit ze nog lessen te volgen bij de acteursopleiding voor theater en televisie, Le Pavegnon te Amsterdam. Echter doet ze deze opleiding verkort en behaald met succes haar diploma – acteren op het hoogste niveau. Tot slot heeft zij de zangopleiding Complete Vocal Technique aan The Vocal Couch te Amsterdam succesvol afgerond. Ze gaat als een speer als het gaat om haar carrière.

Zo is ze te zien in diverse korte films waaronder Clan, die in het buitenland is genomineerd voor verschillende filmprijzen en enkele zelfs in de wacht heeft gesleept en Trifle, de familie-/fantasyfilm Het Geheim van Sophia, waar zij één van de hoofdrollen speelt. Op televisie is Ayşegül te zien in ondermeer de series GIPS, Ik Weet Wie Je Bent en Lieve Mama. Tot slot is zij te zien in commercials als Eneco – Toon en in het buitenland vertoonde commercial van Dasty, schoonmaakproduct.

In het theater draait ze één seizoen mee als vaste speler bij de jongerentheatergroep Young Stage waarin maatschappelijk educatieve voorstellingen werden gespeeld voor scholen met na afloop een – door de spelers gegeven – workshop. Ayşegül heeft samen met Music Generations een programma ontwikkeld (Talent4Gastvrijheid) waaruit een muzikaal theatrale voorstelling ‘’Vreemde Gasten’’ is gekomen, mét, voor én door vluchtelingen. Hierin worden verhalen verteld en liederen gezongen in verschillende talen. Het thema is gastvrijheid en voor het verhaal van de voorstelling is gebruik gemaakt van de Griekse mythe van Philémon en Baucis. Bij heet Rotterdams Wijktheater speelt ze een van de hoofdrollen in de muziektheatervoorstelling #LuckyGirls.

In 2019 besluit Ayşegül haar allreeerste eigen avondvullende solo voorstelling ”Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” op de planken te brengen. Deze bleek een succes en volgt ze op dit moment het Nieuwe Makerstraject bi Theater Rast en maakt alweer haar tweede voorstelling ”Oogentroost” waarmee ze vanaf 20 februari 2021 op tournee zal gaan.

Na jarenlang veilig in haar kamer te zingen besluit Ayşegül vanaf 2008 haar zangtalent te openbaren. Zo heeft ze al op verschillende podia gestaan, in het binnen én buitenland. Ze trad op als zangeres op een bruiloft in Turkije, in het Nieuwe Luxortheater met de RET Aardig Onderweg Award Gala en verzorgt de muzikale omlijsting van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Sinds kort daagt zij zichzelf uit om eigen liedjes te produceren met een geheel eigen stijl. Crossovers tussen levenslied en urban, de Nederlandse taal met Turkse taal en kleinkunst met spoken/rap. Binnenkort te beluisteren op Spotify en andere muziekkanalen.